Hoppa till innehåll

Karta

Ruveröds Kvarn Klippan

Kategori

  • Kulturmiljö
  • Sevärdhet

Ruveröds kvarn ligger bortanför de stora allfartsvägarna men ändå nära och mycket lättillgängligt. Här kan man enkelt bara slå sig ner och låta ljud och dofter sippra in. Vill du vandra iväg inte bara i tankarna utan också konkret så finns det mycket annat här på gångavstånd.

NaturvärdenYbbarpsån rinner här förbi på sin väg till Östra Sorrödssjön. Vid kvarnen är det delvis öppet och solen strilar ned på stenar, räcken, strandvegetation och byggnader. Det är ömsom forsande vatten och ömsom lugnare partier och det borgar för många arter specialiserade trollsländor som annars kan vara svåra att både komma nära och se på samma plats.

Vid kvarnen finns flera skyltar som berättar om områdets naturvärden såväl som kvarnen och dess historia.

På informationsskyltar vid parkeringen finns kartor och tips på näraliggande sevärdheter. Knalla upp på den gamla vulkanen Juskushall eller njut av rikedomen av ängsväxter på den av Naturskyddsföreningen sköttaRäfshalen. Föreningen Rönneådalen Skånes Nordvästpassage är en paraplyorganisation för flera föreningar som verkar för att tillgängliggöra dessa platser och många fler, se deras hemsida för massor av besökstips i trakten.

Vägbeskrivning

GPS koordinater:

Pos: 56.091608, 13.307034

Vägbeskrivning

Från väg 108 mellan Spången och Hyllstofta vrider man av mot Värgapet österut. Kör ca 1 km, du ser Östra Sorrödssjön på vänster sida och efter ytterligare ca 500 meter kör du över Ybbarpsån och vrider omedelbart till höger efter ån. Du är nu framme vid Ruveröds kvarn.Parkera bilen här och gå tillbaka över bron och gå till vänster och följ skogsvägen rakt fram enligt beskrivning på skylten.

Relaterade platser

Relaterade platser