Hoppa till innehåll

Fotografera hållbart i naturen

"Med kärlek till vatten" var temat på den naturfototävling för amatörfotografer som pågick på destination Rönne å och Ringsjön under försommaren år 2023. Men hur fotograferar vi egentligen hållbart? Tillsammans med föreningen BioFoto Sverige tog vi fram riktlinjer för hållbart fotograferande inför tävlingen. Här finns de att läsa för dig som vill ut och fotografera!

Platsen

- Platsen du väljer ska så klart ge dig bra bilder, men tänk på att inte gå på mark med grödor som odlas, att alltid stänga grindar om du går genom en beteshage, att aldrig ta dig in i, eller igenom, någons trädgård och att alltid hålla avstånd till hus där det bor någon.

Djuren

- Djurlivet är känsligt och lätt att störa. Rör dig varsamt i naturen, gå aldrig mellan ett djur och dess ungar. Var speciellt försiktig nära spelplatser, häckningsplatser och lyor. Fotografering av bon med ägg eller ungar är inte en bra idé eftersom det kan göra att boet överges.

Växterna

- Om du vill fotografera växter är det bra att ha koll på var du sätter fötterna så att du inte råkar trampa sönder något av misstag. Håll också koll på omgivande växtlighet. Det är aldrig tillåtet att bryta grenar eller röja en yta för att det du vill fotografera ska synas bättre på din bild.

Vad du lämnar efter dig

- När du är färdig med ditt fotograferande ska du lämna platsen i samma skick, eller bättre, som när du kom dit. Hjälp till att hålla rent genom att plocka upp skräp efter dig men också det som andra ev har tappat.

Om du vill läsa mer finns information på Naturvårdsverkets hemsida. Här kan du bland annat hämta information om Allemansrätten. Den gäller när vi rör oss i naturen. Tänk på att det finns andra regler för naturreservat och nationalparker. BioFoto Sverige - förening för naturfotografer har varit till hjälp när vi har tagit fram tipsen för hållbart fotograferande.

Om du har frågor om hur du fotograferar hållbart eller vill veta med om fototävlingen är du välkommen att kontakta arrangören på naturturism@engelholm.se

Lycka till med ditt fotograferande!

Nyheter