Hoppa till innehåll

Karta

Rönne å Rössjöholmsån, fiskeområde, Ängelholm

Kategori

  • Fiske
  • Naturvärde
  • Nära parkering
  • Nära kollektivtrafik

Rönne å Rössjöholmsån ligger nära Skälderviken,

Rönne Å rinner från Ringsjön till Skälderviken, alltså norrut, i Ängelholms kommun kan man köpa fiskekort på sträckan ”Gåsahalsen” till mynningen. Det populäraste fisket är efter lax och havsöring, men även metet är bra på många ställen. Ån är västkustens sydligaste vattendrag med ett självreproducerande bestånd av atlantlax. Laxen börjar normalt stiga under april månad. Först kommer de största fiskarna som kan väga över 10 kg. Under sommaren stiger smålaxen, den sk grilsen. Havsöringsfisket börjar första helgen i mars. Vanligast tidigt på säsongen är den utlekta fisken som är på väg tillbaka till havet, sk besor, som ska återsusättas, men en hel del blank fisk rör sig mellan havet och ån och erbjuder sportfiskarna ett bra fiske. Havsöringen börjar ofta stiga runt midsommar men fisket på vandringsfisk brukar vara bäst mot slutet av säsongen.

I ån finns också bl.a. abborre, gädda och vitfisk.

Fisket är fiskekortsbelagt.Ängelholms Sportfiskeförening (ÄSFF) äger fiskerätten, det är en förening med 330 medlemmar. Målsättningen är att skapa så bra fiske som möjligt, i första hand i Rönne å med biflöden.

Fakta

Fiske tillåtet länge med hela västra sidan av ån, se karta för avgränsning. Observera att vissa sträckor på östra sidan är tomtmark och fiske ej är tillåtet.

Föreskrifter

OBS

Ofta får vi se skräp ligga längs våra vatten, så vi vill påminna om nedanstående:

En lina som slängs i naturen försvinner inte efter några veckor. Om den hamnar så att solens strålar träffar så ligger den kvar mycket länge. Om linan hamnar i skuggan ligger den ännu längre...

Tyvärr händer det ofta att fåglar samt annat vilt trasslar in sig i dessa dödsfällor, dessa går en mycket plågsam död till mötes alldeles onödigt, klumpigt och dumt.

Se därför till att nästa person kan komma till fiskevattnet och finna det lika fint som du gjorde, eller ännu bättre

Var noga med att städa upp och ta med dig de linor och skräp som du tänker slänga. Ta ett varv och plocka upp det andra har lämnat efter sig.Utnyttja de tunnor för skräp som finns lite varstans längs ån eller ta med skräpet hem.

Ha även i åtanke att det enligt lag är förbjudet att skräpa ner och att påföljden är böter.

Relaterade platser

Relaterade platser